Dünya Kadınlar Günü

Dünya Kadınlar Günü

Lez SohbetDünya Kadınlar Günü, hareketinde bir odak noktasıdır. , 28 Şubat 1909’da ‘ta bir “Kadınlar Günü” düzenledikten sonra, 1910 her sene bir “Kadınlar Günü” düzenlenmesini tavsiye etti. 1917’de ‘da kadınlar rey hakkı kazandıktan sonra 8 Mart ulusal bayram oldu. Kadınlar Günü, 1967’de hareket yönünden benimsenene kadar çoğunluklu olarak sosyalist hareketler ve komünist ülkeler yönünden kutlandı. 1975’te Birleşmiş Milletler yönünden kutlanmaya başlandı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 16 Aralık 1977 senesinde aldığı kararı ile üye ülkeler kendi geleneklerine ve tarihlerine elverişli bir günü Uluslararası Kadın Hakları ve Uluslararası Barış Günü duyuru etmeye çağrı edildi.

Günümüzde Dünya Kadınlar Günü birtakım ülkelerde resmi tatildir, birtakım ülkelerde şayet büyük oranda görmezden gelinir. Bazı ülkelerde protesto günüdür, bazılarında şayet kadınlığı kutlayan bir gündür. Türkiye’de 8 Mart Kadınlar Günü ilk kere 1921 senesinde, iki komünist kız kardaş Rahime Selimova ve Cemile Nuşirvanova’nın girişimi ile gerçekleştirildi. Bu tarihten sonra seneler süresince 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamalarına müsaade verilmedi.

Dünya Kadınlar Günü

Türkiye de bu kapsamda bulunduğu için 1975 senesinde Türkiye’de “Kadın Yılı Kongresi” yapıldı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün 1975 senesinde kutlanmaya başlamasında ’nin faaliyetleri de tesirli oldu. Böylece 8 Mart Kadınlar Günü kapalı bölgelerden sokaklara ve meydanlara çıktı. , işçi sınıfı ile kadınları bir araya getirerek haklarını aramaya çağıran bir sivil cemiyet örgütüydü. Kurulduğu andan itibaren kısa sürede vatan çapında 33 şube ve 35 temsilcilik vasıtasıyla 15 bine yakın üyeye sahip oldu. “Kadınların Sesi” isimli yayın organı ile 35 bin şahsa ulaşabiliyordu. ‘nden sonra yineleme askerî cunta idaresi yönünden dört sene süre ile hiç bir tebrik yapılmasına müsaade verilmedi. 1984’ten itibaren her sene türlü bayan örgütleri yönünden kutlanmaya devam edilmektedir.

Zurna Sohbet

Kral Sohbet2003 senesinde vatan çapındaki türlü Dünya Kadınlar Günü kutlamaları arasında ‘de başlayan ve her sene 8 Mart’ta tekrarlanan ileri senelerde diğer şehirlerde de yapılmaya başladı. 2014 senesinde İstanbul Valiliği yönünden Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi’nin yürüyüş ve miting uygulanabilecek yerler listesinden çıkarılmasından sonra 8 Mart günü İstiklal Caddesi’nde yapılmaya birkaç sene devam edildiyse de 2019 senesinde polis İstiklal Caddesi’nde toplanan binlerce bireyin yürüyüş yapmasını engelledi.

Önceki senelerde olduğu gibi yürüyüş yapmakta ısrar eden kalabalık göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiler kullanılarak dağıtıldı. Cumhurbaşkanı , hükûmet yetkilileri ve başkanı yönünden İstiklal Caddesinin girişindeki Taksim mescidinden okunan yatsı esnasında slogan ve ıslıklara devam edilerek ezanın protesto edildiği, ezana münasebetsizlik edildiği iddialarında bulunuldu. Kadın örgütleri şayet söz hususu iddiaları yalanladı. 2022 senesinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Salı günü kutlanacak.

Kaynak : Mynet Sohbet

AutoMatiC 600
Cevap bırakın