Mars da “yalpalıyormuş”

Mars da “yalpalıyormuş”

Mars da

Araştırmacılar ilk olarak Dünya olmayan bir gezegenin ne değin yalpaladığını ölçebildi. Artık Mars’ın dönme ekseninin her 207 günde bir hafifçe, yaklaşık on 10 santimetre sallandığını söyleyebiliyoruz. Bir mukayese yaparsak, Dünya’nın ekseni 433 günlük bir vakit içinde 6 metre yalpa yapıyor.

NASA’dan Dr. Alex Konopliv, “bu yalpalama, beklediğimiz gibi epeyce minik boyutlarda” diyor ve ekliyor: “Bunu ölçebilmek için fazla uzun yıllar baştan başa fazla nitelikli veri setleri ile çalışmamız gerekti.”

Başka bir gezegende böylesine minik bir yalpayı ölçebiliyor olmamız fiilen inanılmaz. Geophysical Research Letters dergisinde yayınlanan araştırmada, araştırmacılar bu değeri dürüst bir şekilde tahminde bulunmak için Mars Odyssey, Mars Reconnaissance Orbiter ve Mars Global Surveyor uzay araçlarından gelen verileri kullandılar. Radyo izleme, uzay araçlarının bu sallanma sebebiyle bir miktar yerçekimi etkisi yaşadığını gösteriyor.

Ekip keza yalpalama kaynağının gezegene özgü olduğunu ve bunun Mars’taki gönder buzullarının mevsimsel erimesi gibi yüzey etkilerinden kaynaklanmadığını tespit etti. Bu hakiki, bizim Kızıl Gezegen’i daha iyi anlamamız için fazla önemli.

Mars fazla ince bir atmosfere sahip kurak bir gezegen. Araştırma ekibi Mars’ın yalpalamasının kabuğunun altındaki manto tabakasından kaynaklandığını düşünüyor. Bütün bir yalpanın gerçekleşme süresi, mantonun ne değin deformasyona uğrayabildiğini göstermesi açısından manâlı bir data olarak değerlendiriliyor.

sizlere www.trendsohbet.com farkıyla sunulmuştur.

Geveze SohbetTrend SohbetBalim SohbetHilal SohbetMynet SohbetMobil Sohbet

AutoMatiC 570
Cevap bırakın