Türksat 6A’nın yapımına başlandı

Türksat 6A’nın yapımına başlandı

Türksat 6A’nın yapımına başlandı www.trendsohbet.com

Türkiye’nin ilk yerli ve ulusal haberleşme uydusu Türksat 6A’nın yapımına başlandı

Dünya uydu-uzay piyasalarının küresel devlerini bir araya getiren 3. Global Satshow, sektöre yön veren şirketlerin üst seviye yöneticilerinin konuşmacı olarak yer aldığı oturumlarla sürüyor. Türkiye’nin birincil yerli ve ulusal uydusu olacak Türksat 6A haberleşme uydusu için gerçekleştirilen özel oturumda uydunun 2020 yılı Aralık ayında fırlatılacağı ve şu asıl dek projenin yüzde 41’lik bölümünün tamamlandığı belirtildi.

3.Global Satshow fuarı zarfında gerçekleştirilen Türksat 6A Ulusal Uydu oturumunda Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) Genel Müdürü Temel Kotil, TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Neşelendirici, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Orkun Hasekioğlu, ASELSAN Uzay Teknolojileri Grup Başkanı Şenol Uzun, TRT Genel Müdürü İbrahim Eren ile CTech Genel Müdürü Cüneyd Fırat konuşmalarıyla yer aldı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) Genel Müdürü Temel Kotil, TÜRKSAT 6A’nın montajının başladığını belirterek, “Türksat 6A ile Türkiye birincil defa kendi uydusunu yapacak. Uydunun tasarım ve yapı çalışmaları paneller, ısıtma-soğutma sistemleri, enerji sistemleri, kendini konumlandırma sistemleri gibi pek fazla alanda devam ederken, Ankara’da bulunan test merkezimizde çoğu montaj ve test çalışması yapıyoruz. Bu merkez Avrupa’daki 4 merkezden biri olma özelliği taşıyor. Ayrıca Türksat 6A’nın yanına TAI’nin kendi imkanlarıyla ihracata dönük olarak oluşturacağı Small-GEO dediğimiz 1 ile 2 ton kütle aralığında uydu versiyonlarına başladık” dedi.

Türksat 6A uydusunun yüzde 41’i tamamlandı

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Orkun Hasekioğlu, birincil yerli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın çalışmalarına ilişkin, “Projenin 2014’te onaylanan bütçesi 546 milyon lira idi. Bugün projenin 187 milyon lirası kullanılmış vaziyette. 6A’nın 2020 yılının Aralık ayında fırlatmaya hazırlanmış hale gelmesi planlanıyor. Takvime göre proje süresi 72 ay, yani 6 sene. Bu zaman uzun gelebilir ama yurt dışındaki örneklere baktığınızda, üstelik ayrıntılarıyla yerli imkanlarla bir uydunun geliştirildiği de göz önüne alınırsa bu süre bayağı. Türksat 6A uydusu için toplam tamamlanma seviyemiz yüzdemiz 41 gibi bir aşamada. Türksat 6A’nın 2020 yılının aralık ayında fırlatmaya hazırlanmış ışık halkası gelmesi planlanıyor” biçiminde konuştu.

Panelin yöneticiliğini yapan TÜRKSAT AŞ Genel Müdürü Cenk Neşe Saçan uydu yapımının benzersiz bir programla yürütülmesi gerektiğini belirterek, “Uydu evet bir zorlama lakin kontrolsüz zor, zor değildir. O yüzden uydunun ömrünü içindeki yakıt belirliyor sanılsa da onu yeryüzünden yönetenin uzmanlığı burada epeyce belirleyicidir” ifadelerini kulandı.

ASELSAN Uzay Teknolojileri Grup Başkanı Şenol Uzun ise üretilen her bir ekipmandan 5 tane de testler için imal yaptıklarını belirterek, fazla yönlü ve geniş programlı bir egzersiz yürüttüklerini söyledi.

CTech Genel Müdürü Cüneyd Fırat, şirketlerinin yerli uydunun yer ile olan bütün iletişimini sağlayacak irtibat sistemlerini ve parçalarını tasarladıklarını söyledi. “derhal bizler uzaya parça üretmeyi öğreniyoruz. Uyduda nihai uçuş aşamasına gelene değin çoğu deneme yapılıyor. İnşallah yıllar içinde uydunun çoğu alanında kendimizi geliştirmiş olacağız” dedi.

CEO Summit’de uydu devlerinin CEO’ları bir arada

3.Global Satshow, dünya uydu ve uzay ekosistemine istikamet veren Thuraya, Es’Hailsat, Türksat ve Hellas-Sat gibi dev şirketlerin CEO’larının katıldığı “CEO Summit” etkinliğini düzenliyor. Haliç Kongre Merkezi’nde bugün gerçekleşecek CEO Zirvesi’nde bu yıl yok edici eğilimler ve en manâlı piyasa sorunları ele alınacak. Liderler başarılı bir gelecek için bugünün yıkıcı pazarından kurtulmak üzere bir yol haritası oluşturacak. Sektörde en büyük farkı yaratan şirketleri, kişilikleri tanımak ve anmak için SIL Awards olarak tanıdık “Uydu Endüstrisi Lider Ödülleri” verilecek.

sizlere www.trendsohbet.com farkıyla sunulmuştur

AutoMatiC 559
Cevap bırakın