Bir galaksi işte böyle ölüyor

Bir galaksi işte böyle ölüyor

Bir galaksi, işte böyle ölüyor

Galaksiler, yeni yıldız üretmeyi bıraktıkları vakit ölmüş sayılıyorlar. Bu ölü galaksiler yeni yıldız yaratacak gaza sahip değiller. Bu gaz olmadan da parlak mavi yıldızlar süpernovaya dönüşürken kızıl bir renk alıyorlar. Bu olay bütün galaksilerde gerçekleşse de, astronomlar, genç evrenin başlangıcında vefat etmek üzere olan bir galaksinin bu sürecin başlangıcını şu esas dek net bir şekilde gözlemleyememişlerdi. Bu gözlem, galaksi evrimine kayda değer bir görünüm olarak görülüyor.

Nature Astronomy üzerinde yayımlanan yeni bir makalede, uluslararası bir analist ekibi bizlere ID2299 galaksisini tanıtıyor. Bu uzay varlığı, Samanyolu’ndan 550 kat daha seri bir şekilde yıldız oluşturuyor. Fakat bu galaksi, daha önce karşılaşılmamış bir tez da gaz kaybediyor. Her sene, galaksiler arası uzaya 10.000 Güneş’in dengi yıldız gönderiyor.

Bu kayıp, galaksideki bütün soğuk gazın yüzde 46’sının kaybolması anlamına geliyor. Bu koşul ve yoğun yıldız oluşumu ile beraber galaksi, yalnızca birkaç on milyon sene içerisinde gazının tamamını tüketmiş olacak. Bahsi geçen galaksinin bu olayı, Büyük Patlama’dan yalnızca 4,5 milyar yıl sonra yaşıyor olması da bu durumu daha da güzel ayla getiriyor.

Birleşik Krallık’taki Durham Üniversitesi ve Fransa’daki Saclay Nükleer Araştırma Merkezi‘nden (CEA-Saclay) başyazar Dr. Annagrazia Puglisi‘nin bir açıklamada söylediğine kadar bu, uzaktan Evren’deki tipik bir büyük yıldız yaratıcı galaksinin koskocaman soğuk gaz tahliyesi nedeniyle ‘vefat etmek’ üzere olduğuna dair ilk gözlemimiz.

Ekip, bu etkileyici olayın sebebinin bir başka galaksi ile çarpışma olduğunu düşünüyor. Galaksi birleşimleri, yeni gaz ve yoğun yıldız oluşumu için şartları sağladıkları için genelde galaksilere yeni bir hayat katıyor. Bu yeni buluş, karışık kütle çekimi dansının son galaksiden gazın özgürlük kalmasına sebep olarak ölümcül de olabileceğini öneriyor.

Bu manâlı gözlemler, şu anda Dünya’daki en büyük radyo teleskopu olan Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Düzeni (ALMA) kullanılarak gerçekleştirildi ancak daha fazla gözlemin yapılması gerekiyor. Ekip, bir kez daha ALMA’yı kullanarak bu galaksiyi ve gaz izini daha ayrıntılı olarak incelemeyi amaçlıyor. Keza ekip, 2025 yılında çalışmaya başlaması beklenen Extremely Large Telescope (Fazla Büyük Teleskop) gibi yeni tür araçlarla da ID2299’u görünür ışıkta gözlemlemeyi ümit ediyor.

sizlere www.trendsohbet.com farkıyla sunulmuştur.

Geveze SohbetTrend SohbetBalim SohbetHilal SohbetMynet SohbetMobil Sohbet

AutoMatiC 664
Cevap bırakın